Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΣΤΟ ΑΝΟΔΟΣ LIVE STAGE : «Μέσα από τα τραγούδια ζούμε τα όνειρά μας»


Είναι στιγμές που όταν ακούμε μουσική, ταξιδεύουμε, αισθανόμαστε ότι μπλέκουν οι στιγμές μας, ανακαλύπτουμε πτυχές τους εαυτού μας και ονειροπολούμε. Έτσι και αλλιώς ο καθένας από εμάς, φέρνει μπροστά του τα όνειρα με τον τρόπο που επιθυμεί. Μια άλλη περίπτωση επίσης, είναι όταν ακούμε παραδοσιακά τραγούδια, θυμόμαστε και γνωρίζουμε την ιστορία μας, την παράδοσή μας και τον τόπο μας. Αυτό συμβαίνει όταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη βγαίνει στη σκηνή και ερμηνεύει το «Κόκκινο Ποτάμι» και το «Γεροπλάτανο». 


Η ερμηνεύτρια καταφέρνει να μεταδίδει το συναίσθημά της, να πει τα νέα της, να επικοινωνήσει με το κοινό και κάθε φορά στο Άνοδος live stage δίνει το σύνθημα ότι «τα Σάββατα και τις Κυριακές» μπλέκουν οι στιγμές μας. Από την αρχή αναρωτιόμαστε πως μια ερμηνεύτρια μπορεί να ηγηθεί ένα τετράωρο πρόγραμμα.


Κι όμως η ίδια ακούραστη λικνίζεται συνεχώς πάνω στη σκηνή και  με την αμεσότητα που τη διακρίνει,  «πιάνει» παρέες  και γίνεται ένα με το κοινό. 


Κάνοντας αναφορά  στο κιθαρίστα Δημήτρη Μπαρμπαγάλα που τη συνοδεύει μας μεταφέρει από την καρδιά του χειμώνα στο καλοκαίρι και με το τραγούδι «Είναι η αγάπη που πάντα αργεί» κατεβαίνει από τη σκηνή, χορεύει και τραγουδά μαζί με τους θαμώνες. 


Ιδιαίτερη χαρακτηρίζω τη στιγμή όταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη αποκαλύπτει το τραγούδι που τη σημάδεψε πριν μια δεκαετία και την παρότρυνε να «ψαχθεί» σε νέους δρόμους της μουσικής. 


Πρόκειται για το τραγούδι «Εμένα με συμφέρει» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και ερμηνευμένο από τη Δήμητρα Γαλάνη. 


Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια υπέροχη διασκευή στο τραγούδι «Μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη η οποία ανέβασε τη διάθεση του κοινού, το έκανε πιο εξωστρεφές ώσπου άρχισε να λικνίζεται από τη δική του θέση.


Έπειτα η Συριανή Ελπίδα Γαδ  γνώριμη από το The Voice εμφανίστηκε στη σκηνή με jazz, ροκ και soul ρυθμούς. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν το J e  t’ aime και το Sodade. H ίδια καλλιεργημένη και με ιδιαίτερη μουσική παιδεία,  συνοδεία της κιθάρας της ερμήνευσε το «Πόσο πολύ σ΄αγάπησα» και νομίζω πως  στάθηκε άξια στην ευκαιρία που της δόθηκε  από την πρόσκληση της Ελεωνόρας Ζουγανέλη.Μετά το διάλειμμα η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμήνευσε τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και μας οδήγησε σε πιο λαϊκά μονοπάτια όπως το «Έπεσε έρωτας», «Μη μιλάς δεν είναι απαραίτητο, «Ακρογιαλιές Δειλινά» τα παραδοσιακά «Λιανοχορταρούδια», το καθιερωμένο πλέον «Η Επιμονή σου», «Η αγάπη μου στην Ικαριά» μετατρέποντας το μαγαζί σε συναυλιακό χώρο, με το κοινό να σηκώνεται όρθιο και να χορεύει σε παραδοσιακούς ρυθμούς.


Μία ακόμα ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν με χιούμορ πήρε την άδεια του αντικαπνιστικού νόμου για να ανάψει τσιγάρο μόνο στο πλαίσιο της σκηνής. 


Εκεί λοιπόν συγκεντρώθηκε, ονειροπόλησε και θυμήθηκε τις ιστορίες που βρίσκονται στα μικρά μπαρ της πόλης. 


Εξάλλου μέσα από αυτά γράφουν ιστορίες οι ποιητές, οι ζωγράφοι και οι τραγουδιστές. 


Έτσι λοιπόν ταξιδέψαμε με το «Πώς έφυγες» που κάποτε έλεγε η Βίκυ Μοσχολιού. Και πήγαμε στα λαϊκά τραγούδια «Ουρανέ» και «Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ», όπως τα ακούγαμε από την Άντζελα Δημητρίου. Έτσι χωρίς αναστολές. Απλά θυμηθήκαμε και ονειρευτήκαμε.Στο Κυριακάτικο απόγευμα που πέρασε, ανάμεσα στους θαμώνες βρέθηκε και η Μελίνα Ασλανίδου που έπειτα από πρόσκληση της Ελεωνόρας ανέβηκε στη σκηνή και μετά την αμοιβαία εκτίμηση που έδειξαν επί σκηνής ακούσαμε τα τραγούδια «Το λάθος» και «Τι σου κανα και πίνεις».


Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έχει αστείρευτη ενέργεια κρατά το κοινό από το χέρι, συγκεντρώνεται  με τη σκέψη της στη μουσική και συστήνεται ως προσωπική φίλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να ερμηνεύσει τραγούδια οποιαδήποτε ρεπερτορίου.

Κείμενο : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη


Φωτογραφίες : Αθηνά Γκούμα


«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply