Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου: Ποιός είναι και τι κάνει ο κομμουνιστής δήμαρχος της ΤουρκίαςΗ πρώτη κίνηση του Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, όταν εξελέγη δήμαρχος της πόλης του, ήταν να κατεδαφίσει τους τοίχους γύρω από το γραφείο του σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της διαφάνειας.


Πέρα από αυτό όμως, αρνείται να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και έχει αναρτήσει τα οικονομικά στοιχεία του δήμου στην είσοδο του κτιρίου στη διάθεση δηλαδή κάθε δημότη.

Ως ο μοναδικός κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία σήμερα ο 50χρονος Ματσόγλου κερδίζει υποστηρικτές αλλά και επικριτές φυσικά για την διαφορετική αυτή προσέγγισή του σε μια χώρα υπό την κυριαρχία επί 17 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να γνωρίζει ο λαός τί συμβαίνει», δήλωσε ο Ματσόγλου σε συνέντευξή του στο AFP από το γραφείο του. «Αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί προσβολή από κανέναν», λέει.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ματσόγλου εξελέγη δήμαρχος του Τούντζελι, γνωστή ως Ντερσίμ, μιας πόλης οι κάτοικοι της οποίας είναι κούρδοι αλαουϊτες αριστερών πεποιθήσεων και ελάχιστα θρήσκοι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη του θητεία ως δημάρχου, καθώς το 2014 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Οβατζίκ, η οποία επίσης βρίσκεται στην επαρχία Ντερσίμ, πάλι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP). Κατά τη διάρκεια της θητείας του καθιέρωσε μια σειρά από δημοφιλή μέτρα, ανάμεσά τους η ενίσχυση της γεωργίας και οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε έναν συνεταιρισμό για να προωθήσει το οργανικό μέλι και τα ρεβίθια, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων διατέθηκαν σε φοιτητές πανεπιστημίου από φτωχές οικογένειες. Ο Ματσόγλου θέλει να επεκτείνει το μοντέλο του σε όλη την Τουρκία.

Ο Ματσόγλου, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως «Ο Κομμουνιστής Δήμαρχος», δήλωσε ότι ανέλαβε έναν δήμο με «άδεια ταμεία» με όλα τα έσοδά του να έχουν κατασχεθεί. Το 2014 τις δημοτικές εκλογές στο Τούντζελι κέρδισε το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ωστόσο επικεφαλής του ανέλαβε στη συνέχεια ένας kayyum –ένα πρόσωπο διορισμένο από την κυβέρνηση του Ερντογάν, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους δήμους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Ματσόγλου δεν αυτοχαρακτηρίζεται «κομμουνιστής δήμαρχος, αλλά σοσιαλιστής». Προσθέτει όμως: «Αν με ρωτήσετε ‘Είστε σοσιαλιστής; Στηρίζετε τον κομμουνισμό; Φυσικά και είμαι, αλλά σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός έχει ξεφύγει, το να είσαι κομμουνιστής ή το να θεωρείται κομμουνιστική μια πόλη φαντάζει υπερβολικό».

Το Τούντζελι ή Ντερσίμ οπως συνεχίζουν να το λένε οι κάτοικοι, έχει, ιστορικά, αριστερό παρελθόν. Το 1938, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την περιοχή για να καταστείλει μια εξέγερση Κούρδων, που αντιστέκονταν στην εξουσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ανακηρύχθηκε το 1923. Το 2011 ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, απολογήθηκε για την δολοφονία περισσότερων από 13.000 Κούρδων κατά την επίθεση –ο πρώτος κρατικός άρχοντας που το κάνει.

Για τους εθνικιστές η ονομασία Ντερσίμ τη θεωρούν προσβολή προς τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο οποίος ονόμασε την πόλη Τούντζελι.

Ο Ματσόγλου ανήρτησε στο γραφείο του μια ταμπέλα που γράφει: «Η ονομασία, η εξουσία και η απόφαση εναπόκεινται στον λαό του Ντερσίμ», γεγονός που προκάλεσε κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ερωτηθείς αν αισθάνεται απομονωμένος επειδή υπερασπίστηκε τον κομμουνισμό, ο Ματσόγλου απάντησε στο AFP: «Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια από πλευράς του τουρκικού λαού. Αν σήμερα, ακόμα και οι εκπρόσωποι της μπουρζουά πολιτικής μιλούν για παραγωγή και για συνεταιρισμούς, αυτή είναι μια νίκη για εμάς».

«Στ’ αλήθεια, αυτό είναι που θέλω πιο πολύ να κάνω..», λέει. Κι όταν η κουβέντα επιστρέφει στην πολιτική ο Ματσόγλου αρνείται να σχολιάσει τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατάγεται από το Τούντζελι.

«Αν βρίσκονται στον σωστό δρόμο οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές; Νομίζω πως όχι».

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply