Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » » » ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΝΔ : Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά με, παγιωμένο, ιστορικό χαμηλό στα εκλογικά ποσοστά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...Μόλις βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια νέα δημοσκόπηση (της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1) για τις ευρωεκλογές. Στη δημοσκόπηση η ΝΔ καταγραφεί - δημοσκοπική - πρωτιά (29,3 %) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, συνάμα, δείχνει πως παγιώνεται ένα ιστορικό χαμηλό (για το ένα από δυο παλαιά κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης) στην ιστορία της από την ίδρυσή της... Τη 10ετία των μνημονίων (2010-2019) έχει χάσει ανεπιστρεπτί (επί μια δεκαετία) το 10% - 15% της δύναμής της! - Γράφει ο Τάσος Καραντής.


Ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση, στα αποτελέσματα της ΝΔ στις ευρωεκλογές, μαζί με κάποια σχόλια, σκέψεις και συμπεράσματα.


- 1981 (επί Γεωργίου Ράλλη) : 31,28%. Ιστορικό χαμηλό, που ακολουθεί την αποχώρηση του ιδρυτή της (Κωνσταντίνου Καραμανλή) για την εκλογή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αντικατάστασή του με τον Γεώργιο Ράλλη, σε συνδυασμό με την εκλογική συντριβή του από τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου την ίδια χρονιά (1981).


- 1984 (επί Ευάγγελου Αβέρωφ) : 38,09%. Ένα σεβαστό ποσοστό ποσοστό μεγάλου κόμματος εξουσίας, στα μέσα της δεκαετίας των '80ς της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ.


- 1989 (επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) : 40,52%. Αύξηση, σε συνάρτηση με το σκάνδαλο Κοσκωτά, τη δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού (με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ) και το Ειδικό Δικαστήριο, κατά του αντιπάλου (Ανδρέα Παπανδρέου).


- 1994 (επί Μιλτιάδη Έβερτ) : 32,71%. Ελεύθερη πτώση, ανάλογη της πρόωρης πτώσης της κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη και της ρεβάνς του Ανδρέα Παπανδρέου (1993).


- 1999  (επί Κώστα Καραμανλή) : 36,02%. Αύξηση, στα πλαίσια, όμως, του δεύτερου κόμματος, όπως αποδείχτηκε κι από την ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη το 2000. 


- 2004 (επί Κώστα Καραμανλή) : 42.97%. Επαναφορά στα μεγάλα ποσοστά του κόμματος εξουσίας που κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2004 κι οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας της "πλαστικής ευμάρειας", όπως αποδείχτηκε επώδυνα και τραγικά στο τέλος της δεκαετίας...


- 2009 (επί Κώστα Καραμανλή) : 32,34%, Ελεύθερη πτώση 10%, ανάλογη με τη διαφορά νίκης της ίδιας χρονιάς, από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία με ανάλογη διαφορά 10%.


- 2014 (επί Αντώνη Σαμαρά) : 22,72%. Ελεύθερη πτώση ακόμα 10%, μέσα στην περίοδο των δολοφονικών επιπτώσεων των μνημονίων για τη χώρα και το λαό και μετά την κατακρήμνιση του δικομματισμού της τελευταίας 10ετίας. Ο Αντώνης Σαμαράς καταγράφει στο βιογραφικό του μια αρνητική πρωτιά : είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου το κόμμα κατέγραψε το χαμηλότερο, μέχρι σήμερα, ποσοστό στην ιστορία του!


- 2019 (επί Κυριάκου Μητσοτάκη - δημοσκοπικά) : 29,3%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακροβατεί επικίνδυνα (αν δεν καταφέρει να πιάσει ή και να ξεπεράσει το 30%), αλλά και πάλι δεν θεωρείται επιτυχία, να είσαι, ως πρόεδρος, εγκλωβισμένος σε μια παγίωση ποσοστιαίας απώλειας του 10%-15% στην ιστορία της ΝΔ. Ειδικά, μάλιστα, όταν "παίζεις" από ευνοϊκή θέση (φυσιολογική κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ), μέσα σε συνθήκες μνημονίου (2015-2018), με ένα δημοψήφισμα - πληγή με και μια εθνική συμφωνία / Μακεδονικό (εθνικά ορθή για τον υποφαινόμενο) που οδήγησε στο πιο ακραίο κλίμα εις βάρος του αντιπάλου (ΣΥΡΙΖΑ). Κι όμως! Δεν ξέρω πόση, ουσιαστική, χαρά (για το μέλλον της ΝΔ), μπορεί να δίνει μια - δημοσκοπική - νίκη μιας μάχης και μάλιστα σε ευρωεκλογές κι όχι εθνικές εκλογές, όταν, όλα δείχνουν, ότι αδυνατείς - ως κόμμα κι ως πρόεδρος - να ανακτήσεις σχεδόν το 1/3 (10%-15%) του ποσοστού των ψηφοφόρων σου. Δηλαδή, η ΝΔ έχει απωλέσει πια την παλαιά παντοδυναμία - αυτοδυναμία της, κι αποτελεί πλέον ένα κόμμα της αστικής - μεγαλοαστικής τάξης, με ποσοστά, συσπείρωσης - ταβάνι, που πιάνουν δεν πιάνουν το 30% (+ ή -). Απομένουν, σε λίγες μέρες, οι κάλπες, να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις μας, ή να θέσουν νέα δεδομένα ανάλυσης.


Τάσος Καραντής
Πηγές : 

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply