Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Για την εβδομάδα κατάργησης Πειραμάτων σε ΖώαΤο κείμενο που ακολουθεί δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από μια πολύ σύντομη αναφορά σε ένα θέμα τεράστιο που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως τεράστια ηθικά διλήμματα. Η εβδομάδα αυτή δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από μια όχληση για σκέψη, αναζήτηση και επαναπροσδιορισμό θέσης έναντι πρακτικών και εκμεταλλευτικών συμπεριφορών προς κάθε αδύναμη ύπαρξη.


Η αναφορά στα πειράματα σε ζώα, με ιδανικά ερευνητικά αντικείμενα ποντίκια, αρουραίους, βατράχους, κουνέλια, γουρούνια, γάτες, σκύλους, πιθήκους, χιμπατζήδες, διάφορα είδη πτηνών…Ξεκινώντας και αποδεχόμενοι ότι η έρευνα και το πείραμα αποτελούν βασική προϋπόθεση προόδου, πρέπει να τονίσουμε ότι επίσης βασική προϋπόθεση προόδου είναι να χρησιμοποιήσει ο ερευνητής μέσα για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού θεμιτά που δεν αντιστρατεύονται βασικές κοινωνικές και ηθικές αρχές.

Μόνο κατά προσέγγιση, από τα δεδομένα που παρέχονται από τις δημόσιες ερευνητικές υπηρεσίες, 300 εκατομμύρια ζώα υποβάλλονται σε πειράματα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ 11-12 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κάθε 3 δευτερόλεπτα σε Ευρωπαϊκά εργαστήρια, ενώ 100.000 – 125.000 κάθε μία ώρα σε εργαστήρια όλου του κόσμου.


Σημειωτέον ότι ζώα για πειράματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών, βερνικιών, οδοντόκρεμας, σαμπουάν, βαφών μαλλιών, αποσμητικών προϊόντων, προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού, λιπαντικών, καπνοβιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ., όπως επίσης από πολεμικές βιομηχανίες που δοκιμάζουν σε αυτά κάθε είδους όπλα (συμβατικά, χημικά, βιολογικά, πυρηνικά).

Όλα τα ζώα που μπαίνουν στα εργαστήρια γι αυτό το σκοπό έχουν καταληκτικό σημείο το θάνατο μετά από βασανιστικές και επώδυνες διαδικασίες. Ζουν καταδυναστευμένα από τον τρόμο και τον πόνο, τρέμουν και ουρλιάζουν κάθε φορά που κάποιος μόνο πλησιάζει το κλουβί τους, (εάν έχουν ακόμη τις φωνητικές τους χορδές, γιατί συνήθως αυτές αφαιρούνται για να μην ενοχλούν τους ερευνητές με τα ουρλιαχτά τους).

Λιπαντικά, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, αντιρρυπαντικές μπογιές, αντισκωριακά, διαλύτες κ.λ.π. εφαρμόζονται τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια των ζώων δηλητηριάζοντας τα και οδηγώντας τα σ’ ένα αργό και βασανιστικό θάνατο. Το τρίχωμα κουνελιών, ινδικών χοιριδίων και σκύλων αφαιρείται και πάνω στο γυμνωμένο δέρμα απλώνονται διάφορες ουσίες, όπου τα ζώα μπορεί να αντιδρούν, να βγάζουν φουσκάλες, να ματώνουν και να υποφέρουν φρικτούς πόνους μέχρι να πεθάνουν.

Πολλές φορές εξαναγκάζονται να καταπιούν διάφορες ουσίες και κάνουν συνεχώς εμετούς, έχουν διάρροιες, σπασμούς, παραλύουν ή ακινητοποιούνται για να ψεκαστούν στα διεσταλμένα, από τον τρόμο, μάτια τους με κάθε είδους ουσίες που τα κάνουν να κραυγάζουν από τον πόνο καθώς σταδιακά τυφλώνονται. Τα καίνε ζωντανά, τα λιώνουν, τα πνίγουν, τα δηλητηριάζουν, τα εκθέτουν σε ακτινοβολίες, τους προκαλούν την τρέλα με βασανιστήρια, τα κομματιάζουν, τα ακινητοποιούν για χρονικά διαστήματα που μοιάζουν αιώνες γι αυτά, τους σπάνε τα κοκάλα, τα ταΐζουν με καλλυντικά, με απορρυπαντικά, με σαμπουάν, τους κάνουν πειράματα βλητικής για να διαπιστώσουν οι πολεμικές βιομηχανίες την αποτελεσματικότητα των όπλων τους.

Συχνά δε, βλέπουν τα άλλα ζώα να θανατώνονται ακριβώς μπροστά στα μάτια τους.
Όμως πόσο τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο;

Σύμφωνα με την FDA το 92% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν με ασφάλεια σε ζώα, απέτυχαν στις δοκιμές στους ανθρώπους. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης προειδοποιεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς ότι η έρευνα σε ζώα δεν είναι αξιόπιστη.

Και μην ξεχνάμε ότι η πενικιλίνη ανακαλύφθηκε χωρίς να γίνουν πειράματα σε ζώα.

Τα ζώα είναι μεν ζωντανοί οργανισμοί αλλά διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, τη φυσιολογία και το μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Ακόμα και ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στις χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Υπάρχουν βεβαίως οι επιστήμονες εκείνοι που καταλαβαίνουν την αναξιοπιστία του ζωικού πειραματισμού και αποσύρονται γρήγορα από το χώρο αυτό. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που αρνούνται να το καταλάβουν και έτσι συνεχίζουν χτίζοντας μια σταδιοδρομία με το σίγουρο τρόπο.

Μα εκτός του καταστροφικού «εγώ» των ανθρώπων, υπάρχουν τεράστια επενδυμένα συμφέροντα που τα κέρδη τους εξαρτώνται από τα πειράματα στα ζώα.

Κατευθυνόμενα κέρδη φαρμακευτικών εταιρειών, εταιριών καλλυντικών και άλλων εταιριών και διαφόρων πειραματικών εργαστηρίων.

Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια και αγώνες περιορισμού και ελέγχου της «σκοτεινής πλευράς της επιστήμης» και κατάργησης όλων των φρικαλεοτήτων που μάλλον εκθέτουν και ντροπιάζουν τον άνθρωπο ως είδος παρά τον επιβεβαιώνουν ως ανεπτυγμένο λογικό ον.

Σημαντικός σταθμός είναι η παγκόσμια διακήρυξη δικαιωμάτων των ζώων που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο των Δικαιωμάτων των Ζώων κατά την διάρκεια παγκόσμιας συνεδρίασης για τα δικαιώματα των ζώων που έγινε στο Λονδίνο 21-23 Σεπτεμβρίου 1977. Μεταξύ άλλων η παγκόσμια διακήρυξη δικαιωμάτων των ζώων γράφει στο άρθρο άρθρο 8 παράγραφος Α: «Τα πειράματα στα ζώα που προξενούν σωματικό ή και ψυχικό πόνο είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα των ζώων, ακόμα και όταν αυτά γίνονται για ιατρικούς επιστημονικούς ή εμπορικούς σκοπούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.», ενώ στην παράγραφο Β συνεχίζει λέγοντας πως: «μια αναπληρωματική τεχνική ή μέθοδος πρέπει να ερευνηθεί και να αναπτυχθεί.».

Με δεδομένα τα ανωτέρω η ΕΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής.

Με το Άρθρο 18 του κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα απαγορεύτηκε ο πειραματισμός σε ζώα για τις πρώτες ύλες των καλλυντικών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια με την Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής 2013/674/ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ την 11η Μαρτίου 2013 απαγορεύτηκε και η πώληση καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμασθεί σε ζώα οπουδήποτε στον κόσμο.

Από τις 11 Μαρτίου 2013 τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα. Σύμφωνα με αυτόν απαγορεύεται η προώθηση καλλυντικών η τελική σύνθεση ή τα συστατικά των οποίων έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου. Όμως έχει μερικά σημαντικά κενά. Άλλωστε δεν εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη αφορούν πραγματικά σε καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα. Η πλειοψηφία των συστατικών που βρίσκονται στα καλλυντικά, χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα καταναλωτικά ή βιομηχανικά προϊόντα.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων αντί της διεξαγωγής δοκιμών σε ζώα.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply