Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » » Αναψαν φωτιά οι δηλώσεις Μητσοτάκη για δώρο Χριστουγέννων κι επίδομα ανεργίας
Επικρίσεις από όλο το πολιτικό φάσµα δέχεται η Νέα Δηµοκρατία µετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου, που ερµηνεύονται ως θέση υπέρ της περικοπής του δώρου Χριστουγέννων αλλά και του επιδόµατος ανεργίας.


Υπενθυµίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από την Κύπρο δήλωσε πως «δεν θέλω µία κοινωνία που να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήµατα. Οι Ελληνες δεν πρέπει να περιµένουν το δώρο Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να µετατρέπονται σε οµήρους του πελατειακού συστήµατος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Κώστας ∆έρβος αναφέρθηκε στο επίδοµα ανεργίας, αναφέροντας ότι αποτελεί αντικίνητρο για την είσοδο στην παραγωγή των νέων ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πολλές φορές ήταν προτιµότερο να επιδοτείται η ανεργία παρά η εργασία. Και γι’ αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέοι παραµένουν άνεργοι, περιµένοντας ένα επίδοµα ανεργίας για να ζήσουν».

Σηµείωσε, επίσης, ότι γίνεται «πιο θελκτική η κατάσταση µε τα επιδόµατα ανεργίας, παρά να µπουν στην παραγωγική εργασία». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, πηγές του Μεγάρου Μαξίµου τόνιζαν ότι «ο Μεσαίωνας που οραµατίζεται η Ν∆ κάνει ακόµα και το ∆ΝΤ να φαντάζει παιδική χαρά», καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να δουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και να βγάλουν τα συµπεράσµατά τους. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σηµείωναν ότι «µετά τον κ. Μητσοτάκη που θέλει να καταργήσει τα δώρα Χριστουγέννων και το κοινωνικό µέρισµα γιατί τα θεωρεί “ελεηµοσύνη” και “πελατειακά”, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν∆ και πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Κώστας ∆έρβος, τάχθηκε κατά του επιδόµατος ανεργίας, γιατί, όπως λέει, αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση εργασίας».

Στο θέµα παρενέβη και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισηµαίνοντας πως «το δώρο Χριστουγέννων δεν είναι επιδοµατική πολιτική, αλλά κατάκτηση των εργαζοµένων». Σηµείωσε, µάλιστα, ότι «στον ιδιωτικό τοµέα υπάρχει υποχρέωση 14 µισθών» και ότι «η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα επανέλθει το δώρο και στο ∆ηµόσιο». Ανακοίνωση για τις θέσεις της Ν∆ εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ, σηµειώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά, προγραµµατικά και ηθικά εκτεθειµένος. Όσο και αν το γραφείο Τύπου της Ν∆ προβαίνει σε αόριστες διαψεύσεις, από την ίδια την οµιλία του στην Κύπρο προκύπτει ότι µιλά για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόµενους». Τόνισε, επίσης, ότι «αυτό είναι το πραγµατικό, σκληρό πρόσωπο της Ν∆».

Στο θέµα αναφέρθηκε και το ΚΚΕ, σηµειώνοντας πως αυτοί που «έκοψαν τα δώρα από τους µισθωτούς του δηµόσιου τοµέα και τους συνταξιούχους (Ν∆, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) κι αυτοί που διατήρησαν αυτές τις περικοπές» τώρα «τσακώνονται, προεκλογικά, για το ποιος νοιάζεται περισσότερο για τους εργαζόµενους». Μετά τον θόρυβο που δηµιουργήθηκε, πάντως, η Νέα ∆ηµοκρατία έσπευσε µε ανακοίνωσή της να δηλώσει πως «όση σπέκουλα κι αν κάνουν τα υπόγεια του Μαξίµου, κανένα δώρο δεν πρόκειται να κοπεί από την επόµενη κυβέρνηση της Ν∆».

Σε διευκρινίσεις προέβη και ο Κώστας ∆έρβος, σηµειώνοντας πως πρέπει «να το ξεκαθαρίσουµε µια και καλή: Η Νέα ∆ηµοκρατία δεν σκοπεύει να κόψει το επίδοµα ανεργίας και κανείς δεν έχει πει αυτό το πράγµα». Μάλιστα, κάνει λόγο για «προσωπική επίθεση από τα παπαγαλάκια του Μαξίµου». Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ σηµειώνει ότι αυτό που είπε σηµαίνει πως «παράλληλα πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία, ώστε οι πολίτες και ιδίως οι νέοι να βρίσκουν ευκολότερα καλύτερες δουλειές που θα ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».


Γεράσιμος Λιβιτσάνος

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply