Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Οι ιστορίες τραγουδιών δεν αφορούν μόνο τα αγαπημένα τραγούδια, αλλά και ύμνους, ολοκληρωτικών καθεστώτων και δίσεκτων καιρών, αφού κι αυτά ακούστηκαν, ζωντανά και στα ραδιόφωνα, αλλά και, τραγουδήθηκαν, δυστυχώς, από μερίδα Ελλήνων. Ο «Ύμνος της 21ης Απριλίου», γράφτηκε, ακούστηκε κι ηχογραφήθηκε, λίγους μήνες, μετά το απριλιανό πραξικόπημα της Χούντας(21/4/1967). - Γράφει ο Τάσος Καραντής.


Συγκεκριμένα το δικτατορικό καθεστώς απέκτησε τον ύμνο του, διά χειρός του Γιώργου Οικονομίδη (στίχοι) και σε μελοποίηση του Γιώργου Κατσαρού.*


Σε πρώτη live εκτέλεση το τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού! Και, κατόπιν, ηχογραφήθηκε από τον Φώτη Δήμα, συνοδεία χορωδίας.
Ένας συνθέτης με σημαντικό έργο και τραγούδια, ο Γιώργος Κατσαρός έγραψε τη μουσική κι ο στιχουργός του «Κορόιδο Μουσολίνι», ο Γιώργος Οικονομίδης, έγραψε τους στίχους, κατοχυρώνοντας το καλλιτεχνικό οξύμωρο, με στίχους του να σατιρίζει έναν φασίστα (Μουσολίνι) και με στίχους του να υμνεί ένα φασιστικό καθεστώς (Χούντα)! Γιώργος Οικονομίδης

Φώτης Δήμας

Το επιστέγασμα στην τραγελαφική ιστορία του χουντικού ύμνου, αποτέλεσαν ο, τραγουδιστής της «Ρωμιοσύνης», Γρηγόρης Μπιθικώτσης(ο οποίος είχε κάνει κι εξορία στη Μακρόνησο (!), όπου εκεί και γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη) κι η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού, όπου, μαζί, το πρωτοτραγούδησαν ζωντανά! 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967, σε μια καλλιτεχνική βραδιά, υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο «Δειλινά» της Γλυφάδας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη live εκτέλεση, τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου».

Έμεινε, ως ιστορικό ντοκουμέντο, η απελπισμένη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, προς τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που δεν εισακούστηκε :«Γρηγόρη.
Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Ύμνο της Επαναστάσεως”. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει. Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά.
(Υπογραφή: Μίκης Θεοδωράκης)
Αθήναι, Ιούλιος 1967».( δημοσιεύτηκε στο όργανο της χούντας «Ελεύθερος Κόσμος», του Σάββα Κωνσταντόπουλου, στις 16 Νοεμβρίου 1967).Οι στίχοι του ύμνου, συμπυκνώνουν όλη την εθνικιστική, μιλιταριστική και φασιστική ιδεολογία του χουντικού καθεστώτος…

 
 «ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ»

Μουσική : Γιώργος Κατσαρός

Στίχοι : Γιώργος Οικονομίδης

Πρώτη live εκτέλεση : Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Βίκυ Μοσχολιού(13/7/1967 στο κέντρο «ΔΕΙΛΙΝΑ» στη Γλυφάδα)

Πρώτη ηχογράφηση : Φώτης Δήμας και χορωδία


Μέσα στ' Απρίλη τη Γιορτή
το Μέλλον χτίζει η Νιότη
αγκαλιασμένοι - δυνατοί
μ' Εργάτη, Αγρότη, Φοιτητή
και πρώτο τον Στρατιώτη.

------

Τραγούδι αγάπης αντηχεί
γελούν όλα τα χείλη
Και σμίγουν μέσα στην ψυχή
του Είκοσι-ένα η εποχή 
κι η Είκοσι-μια τ' Απρίλη

------

Μες στις καρδιές φτάνει ζεστή
του Απριλιού η λιακάδα
κι έχουν στα στήθια μας χτιστεί
Θρησκεία, Οικογένεια
και πάνω απ' όλα ΕΛΛΑΔΑ!

ΥΜΝΟΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τάσος Καραντής


*Η φωτογραφία με το 45άρι που περιέχει τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου» προέρχεται από το μπλογκ «ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ» του Φώντα Τρούσα.


 Υ.Γ.

Ο συνάδελφος Κώστας Πατσαλής, μου γνωστοποίησε, πρόσφατη (σε συνέντευξή του) δήλωση του συνθέτη Γιώργου Κατσαρού, σχετικά με την μελοποίηση του «Ύμνου της 21ης Απριλίου».

Τηρώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία την παραθέτω :

« -Έχετε κατηγορηθεί από ορισμένους για τη σύνθεση της μουσικής στον ύμνο της Χούντας…

* Αυτό είναι μια ιστορία η οποία δεν είναι σωστή. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει ύμνος της χούντας. Συνέβη το εξής, όπως θα σας το πω: Μια μέρα κάλεσαν τους συνθέτες του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας –εμένα, τον Πλέσσα, τον Μωράκη, τον Μουζάκη, κ.ά. – στη Βουλή και μας είπαν, με εντολή συνταγματάρχη: «Θα κάνετε από ένα τραγούδι για μια γιορτή». Ήταν ο ένας χρόνος της επταετίας, Και μου δώσανε από ένα στίχο που είχε γράψει ο Οικονομίδης. Όλοι οι συνθέτες φτιάξαμε από ένα τραγούδι. Για μένα γιατί έγινε αυτό; Γιατί, εν απουσία μου, το έκανε δίσκο ένας τραγουδιστής που υπήρχε τότε, ο Φώτης Δήμας. Δεν ξέρω ποιος τον έβαλε και το έκανε δίσκο, σε ένα 45άρι μικρό. Και έβαλαν, βέβαια, ότι η μουσική είναι του Γιώργου Κατσαρού. Δεν τον έκανα εγώ αυτόν το δίσκο! Τον έκανε ένας άλλος μαέστρος! Εγώ έκανα αυτό που έκαναν τότε όλοι οι συνθέτες! Αλλά δε βγήκα να απαντήσω! Και σε ποιον να απαντήσω; Σε αυτούς που με κατηγόρησαν γιατί τότε έκανα επιτυχίες; Μα, μόνο εγώ έκανα επιτυχίες; Και η Καρέζη έκανε επιτυχίες τότε. Και ο Νταλάρας βγήκε τότε κι έκανε επιτυχίες! Είναι η πρώτη φορά που λέω την ιστορία αυτή. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία που σας είπα…».

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply