Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » Ο ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΟ PLAYBOY - εξομολογητικά και νοσταλγικάΣαν σήμερα (14/3/1939) γεννήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το 1989 ο Σταύρος Ξαρχάκος έδωσε μια συνέντευξη (στον Ανταίο Χρυσοστομίδη) στο περιοδικό «PLAYBOY». Στη συλλεκτική έκδοση (Απρίλιος 1995) των 10χρονων του περιοδικού, παρουσιάστηκε το ρεζουμέ των λεγομένων του, κάτω από το εξής πρίσμα, όπως εξηγείται στη δημοσίευση : «Επιχειρούμε το αδύνατο : Να δώσουμε έναν ωκεανό ουσίας σε μερικές βασανιστικά επιλεγμένες σταγόνες. Σαν τα ακριβά, τα σπάνια αποστάγματα». Έτσι προέκυψε, αυτός ο μονόλογος, πλέον, του Σταύρου Ξαρχάκου, που τον χαρακτηρίζω εξομολογητικό και νοσταλγικό. 


Σταύρος Ξαρχάκος

(Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης συνομιλεί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη)

«Ανάμεσα στις άριες, τα ρεμπέτικα και τους εκκλησιαστικούς ύμνους, σημαδεύτηκε το μουσικό μου μέλλον»


ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ άλλο που μ’ ενοχλούσε στο σχολείο. Στις παρελάσεις ήμουν πάντα τελευταίος στη σειρά...

ΜΙΚΡΟΣ ήθελα να γίνω πυροσβέστης. Αργότερα, μέχρι τα δεκαπέντε μου, ήθελα να γίνω παπάς. Ο πατέρας μου διαφωνούσε, ήθελε να γίνω αξιωματικός του Ναυτικού. Μια φορά που ένας θείος μου με ρώτησε τι θα έκανα ως πλοίαρχος ενός υποβρυχίου, αν ένα εχθρικό πλοίο ερχόταν πάνω από το υποβρύχιο, απάντησα ότι θα έσβηνα τις μηχανές. Αυτό ήταν! Όλοι θεώρησαν ότι ήμουν ιδιαίτερο ταλέντο για μια ναυτική καριέρα. 

ΒΓΗΚΑ ΠΡΩΤΟΣ από την κλούβα και, ως αντράκι που ήθελα να είμαι, δεν παρέλειψα να εκστομίσω μια - δυο βρισιές. Ούτε που κατάλαβα από πού μου ήρθαν οι φάπες που έφαγα.

ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ήμουν ντροπαλός. Όταν η παρέα μου στο σχολείο πήγαινε στους οίκους ανοχής, εγώ έπρεπε να εφευρίσκω κάθε φορά μια δικαιολογία για να μην τους ακολουθήσω.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΡΑ, εκεί όπου ηχογραφούσα τη μουσική του έργου, γνώρισα τον Ζαμπέτα. «Αυτός ο μπούλης είναι ο συνθέτης;» είπε μόλις με είδε.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ να μιλάω για τη δικτατορία, για τον εαυτό μου τον καιρό της δικτατορίας. Μπουχτίσαμε από όψιμους αντιστασιακούς.

ΚΑΤΟΙΚΩ πάντα στα Εξάρχεια, όχι μακριά από το μέρος όπου γεννήθηκα. Πολλά έχουν αλλάξει γύρω μου, κι όχι προς το καλύτερο. Κι όταν νοσταλγώ εκείνες τις καλοκαιριάτικες νύχτες στην ταράτσα του εξαφανισμένου, σήμερα, παλιού νεοκλασικού, σκέφτομαι πως δεν αξίζαμε ως λαός τέτοια τύχη.

ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ από την εκκλησία, τις μυρωδιές από τα κουλουράκια στο σπίτι μου, τις μυρωδιές της μπουγάδας, τις μυρωδιές των Εξαρχείων δεν τις ξαναμύρισα ποτέ.

ΚΑΠΟΙΑ βράδια, προσπαθώντας να κοιμηθώ στρωματσάδα στην ταράτσα, έμαθα ποιο είναι το λαϊκό μας τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι οι οικογένειες μαζεύονταν στις ταράτσες, έτρωγαν, κάποιος άρχιζε ένα τραγούδι και το ’παίρνε η διπλανή ταράτσα κι ύστερα και η παραδίπλα και, στο τέλος, τραγουδούσαν όλα τα Εξάρχεια.

ΧΡΟΝΙΑ δύσκολα, αλλά εξαιρετικά παραγωγικά. Έγραφες μουσική κι ένιωθες πώς είχες αποδέκτες τού έργου σου. Ένιωθες πως έκανες κάτι το εξαιρετικό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, αν δεν ερχόταν η δικτατορία να ισοπεδώσει τα πάντα.

Playboy, Ιούνιος 1989

Τάσος Καραντής
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply