Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » Η Kristen Leo Eίναι η Ελληνίδα YouTuber που Μπορεί να σου Μιλήσει για «Ηθική Μόδα»!Μιλήσαμε με την Κρίστεν Λεωτσάκου για το έντιμο εμπόριο και για όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις, αν θες να ψωνίζεις ηθικά.


Είναι 27 χρονών, μισή Ελληνίδα-μισή Πορτογαλίδα και πιστεύει ακράδαντα πως «είσαι ό,τι φοράς». Η Κρίστεν Λεωτσάκου - aka Kristen Leo, όπως την ξέρουν οι 178,7k subscribers του αγγλόφωνου καναλιού της στο YouTube -, έχει ένα πάθος: να κάνει τον εαυτό της και τον κόσμο καλύτερο. Από τότε που πρωτοξεκίνησε ως fashion blogger, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως όμως έχει αλλάξει η ίδια «από μία υλιστική έφηβη που είχε εμμονή με τη μόδα, τους σχεδιαστές, τα brands και τα ψώνια», όπως λέει, σε μια συνειδητοποιημένη ενήλικα που ενδιαφέρεται για το πώς οι ατομικές της πράξεις, επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο. 

Μέσα από το blog, το YouTube και το Instagram της, μοιράζεται πολλές πληροφορίες σχετικά με τον «συνειδητό τρόπο ζωής», χωρίς να φοβάται αρκετές φορές να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις της για το φαγητό, τα ρούχα ή οποιαδήποτε άλλη αγορά, ακόμη και αν αυτές δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Ξεκίνησε το κανάλι της στα τέλη του 2014 και σήμερα θεωρείται μια επιτυχημένη Ethical Fashion YouTuber, που ασχολείται με την ηθική μόδα και τον εναλλακτικό τρόπο ζωής. Το περιεχόμενο που ανεβάζει online βασίζεται στον βιγκανισμό και την οικολογία, αλλά και σε προσωπικά της ενδιαφέροντα όπως είναι τα ταξίδια, η γιόγκα και ο μινιμαλισμός. Επίσης, πουλάει ρούχα που βρίσκει στις thrift-shopping περιπέτειές της σε βιντατζάδικα και second-hand μαγαζιά.

Επικοινωνήσαμε μαζί της, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ηθική μόδα, το έντιμο εμπόριο, καθώς και τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει όποιος θέλει να ακολουθήσει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.


VICE: Πού βρίσκεσαι τώρα; 

Κρίστεν Λεωτσάκου: Μόλις τελείωσα με τα γυρίσματα για ένα ντοκιμαντέρ ηθικής μόδας, που σκηνοθετεί μια φίλη μου από την Ελβετία.

Ποιο ήταν το τελευταίο προϊόν που αγόρασες και με τι κριτήρια το επέλεξες;

Σήμερα αγόρασα μερικά μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα και τα μόνα κριτήρια που έχω για μεταχειρισμένα αντικείμενα είναι 1) να μου αρέσει και 2) να είναι οικονομικό. Για καινούργια πράγματα, τα κριτήριά μου είναι αρκετά πιο αυστηρά.

Ποια ήταν η πληροφορία που σε έκανε να συνειδητοποιήσεις τι σημαίνει «γρήγορη μόδα» και ν' αλλάξεις καταναλωτική συμπεριφορά;

Το docuseries "Sweatshop". Βλέποντας τις εργάτριες των εργοστασίων παραγωγής ρούχων στο Μπαγκλαντές να μοιράζονται τις τραγικές ιστορίες των συνθηκών που είναι αναγκασμένες να δουλεύουν, μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο που έβλεπα τη βιομηχανία της μόδας. Παραδέχομαι πως μέχρι τότε δεν είχα ποτέ μου σκεφτεί πώς παράγονταν τα ρούχα μας.

Αν μπορούσες αύριο ν' αλλάξεις ένα πράγμα στη βιομηχανία της μόδας, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα άλλαζα την ίδια την μόδα. Πιο συγκεκριμένα, να μην υπάρχει μόδα που έρχεται και φεύγει, ρούχα που παράγονται μόνο για να είναι «εκτός μόδας» μέσα σε δυο σεζόν. Ο σκοπός όλων των ρούχων είναι να μας εξυπηρετούν για δεκαετίες, να μας κολακεύουν, να είναι υψηλής ποιότητας και το σχέδιό τους να παραμένει σύγχρονο στο πέρασμα των χρόνων. Η βιομηχανία της μόδας έχει μετατρέψει τα ρούχα σε αντικείμενα μιας χρήσης, το οποίο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους που πρέπει να κατασκευάζουν αυτά τα ρούχα, λαμβάνοντας απάνθρωπα χαμηλούς μισθούς.

Πες μας τρία πράγματα που δεν πρέπει να κάνει ποτέ όποιος θέλει να ψωνίζει ηθικά.

Να αγοράζει καινούργια αντικείμενα χωρίς να σκέφτεται εάν τα χρειάζεται πραγματικά ή όχι. Και το χειρότερο, να πετάει ρούχα στα σκουπίδια. Φροντίζουμε πρώτα να επισκευάζουμε τα χαλασμένα μας ρούχα, μπορούμε να τα φοράμε στο σπίτι, να τα μετατρέψουμε σε γέμισμα για μαξιλάρια ή καθαριστικά πανιά - οι χρήσεις για παλιά χαλασμένα ρούχα είναι άπειρες. Τέλος, να αποφεύγει να αγοράζει μεταχειρισμένα ρούχα επειδή πιστεύει ότι είναι «βρόμικα». Τα καινούργια ρούχα είναι αυτά που είναι ποτίζονται με τοξικές ουσίες για να μη ζαρώνουν ή να βγάζουν μούχλα, και κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε οι ουσίες αυτές μεταφέρονται στο δέρμα μας.

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που υποστηρίζει την ηθική μόδα και το έντιμο εμπόριο, προϋποθέτει να έχει κανείς οικολογική συνείδηση. Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί αυτή, με απλούς τρόπους, στην ελληνική κοινωνία;

Για εμένα, τη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική επιρροή είχαν τα ντοκιμαντέρ. Οπότε πιστεύω πως δωρεάν προβολές του "The True Cost"σε σχολεία, πανεπιστήμια και δήμους θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο.


Ποια είναι τα προσωπικά οφέλη που κερδίζει όποιος υποστηρίζει την ηθική μόδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Οικονομικά κυρίως, αφού τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι πιο φθηνά, αλλά και αισθητικά χτίζεις μια πολύ καλύτερη ντουλάπα, με πιο ποιοτικά ρούχα (σε σχέση με τα ρούχα που βρίσκεις σε καταστήματα γρήγορης μόδας τα οποία είναι και φαίνονται αρκετά φτηνά). Έχω βρει μεταχειρισμένα ρούχα από γνωστούς οίκους μόδας που δεν θα είχα ποτέ την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω, οπότε καταφέρνω να φοράω πολύ ακριβά ρούχα με ελάχιστο κόστος.

Ποια είναι κατά την άποψή σου η σχέση πολιτικής/κοινωνικής ευθύνης και μόδας;

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυστυχώς, εφόσον δίνεται η ελευθερία στις εταιρείες της βιομηχανίας αυτής να πράττουν όπως θέλουν. Χωρίς περιορισμούς και ρυθμίσεις που θα τους απέτρεπαν από το να μολύνουν το περιβάλλον και να εκμεταλλεύονται τη φθηνή οικονομική εργασία των λιγότερο εύπορων χωρών, η κατάσταση θα παραμείνει έτσι.

Τι απαντάς σε κάποιον που υποστηρίζει πώς είναι δύσκολο να ψωνίζει ηθικά, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, χρημάτων ή επειδή έχει ήδη πολλές σκοτούρες στο μυαλό του;

Το πρώτο βήμα δεν απαιτεί καθόλου προσπάθεια, μόνο αλλαγή στη σχέση μας με τα ρούχα. Σταματάμε να ψωνίζουμε ασυνείδητα, αγοράζουμε κάτι καινούργιο μόνο αν πραγματικά το χρειαζόμαστε και ξέρουμε σίγουρα ότι θέλουμε να το φοράμε και σε δυο ή πέντε χρόνια από τώρα. Επίσης, επιλέγουμε ποιότητα αντί για ποσότητα.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις κερδίσει εσύ με την επιλογή ενός βιώσιμου τρόπου ζωής;

Με έχει βοηθήσει να ξεφύγω λίγο από τον εγωισμό μου. Είναι θεραπευτικό να σκέφτεσαι το τι μπορείς να συνεισφέρεις στον κόσμο αντί να σκέφτεσαι το τι μπορείς να πάρεις.


Ανυπομονείς για κάτι που έρχεται στο σύντομο μέλλον;

Η κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης. Όχι άλλα πλαστικά καλαμάκια! Είναι πολύ μικρό βήμα, αλλά είναι κάτι και αυτό.

Ναυσικά Μαυρομούστακου
|
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply