Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Δύο μέρες fake news για τη Μακεδονία!
H αιχμή της προεκλογικής μάχης της ΝΔ στρέφεται για τις επόμενες 60 ημέρες, έως τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες, στη Μακεδονία. Και αυτό διότι η ΝΔ, η οποία αξιοποιώντας από τη δική της πλευρά τα δημοσκοπικά μηνύματα επιχειρεί να συντηρήσει πάση θυσία το κλίμα του διχασμού και της «υπερ-πατριωτικής» φόρτισης, και προσπαθεί να το πετύχει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.


Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής από το Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε ανακοίνωση: «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε σε Μακεδόνες επιχειρηματίες πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει τα εμπορικά σήματα. Τον πληροφορούμε ότι τα εμπορικά σήματα προστατεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε εδώ και τριάντα χρόνια. Το θέμα είναι να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του και το κόμμα του από την αβάσταχτη ελαφρότητα της δήθεν πατριωτικής πλειοδοσίας;»

Σίγουρα όμως, κύριο όπλο της ΝΔ που το γνωρίζει καλά είναι τα fake news. Την αρχή έκανε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που χαρακτήρισε ξανά «μεγάλο λάθος» τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιεί τους συνδικαλιστικούς της διαύλους της ΝΔ για να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή επιχειρηματιών στο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια. Έφτασε σε σημείο να  χρησιμοποιήσει ακόμα  και τα προσκείμενα ΜΜΕ της ΝΔ, για να βγάζουν ψευδείς ειδήσεις στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επιχειρηματίες

Ενδεικτική ήταν η τάχα διαμαρτυρία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου για τα μακεδονικά κρασιά: «Ούτε διαμαρτυρήθηκα στον πρωθυπουργό, ούτε οτιδήποτε άλλο σχετικό συνέβη. Τα έδωσα στον πρωθυπουργό προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η χώρα μας στις μελλοντικές συναντήσεις των επιτροπών που θα αποσαφηνίσουν μελλοντικά τις λεπτομέρειες για την ονομασία προϊόντων -όπως τα κρασιά- στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήθελα να βοηθήσω τον πρωθυπουργό, όχι να διαμαρτυρηθώ», όπως δήλωσε στην »Εφημερίδα των Συντακτών»

Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη παραπληροφόρησης σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών (σχετικά με το τι παραχωρείται, τι ισχύει με τα μακεδονικά προϊόντα, με τη γλώσσα, με το σύνταγμα), συνεχίστηκε και σήμερα, όπου έγινε και αντικείμενο συζήτησης που διοργανώθηκε από από κοινού από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το υπουργείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και φάνταζε αναγκαία.

Νόμπελ ψευδών ειδήσεων

Μάλιστα ο Νίκος Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βραβείο, ίσως το Νόμπελ ψευδών ειδήσεων -αν δεν υπάρχει να το προτείνουμε- θα μπορούσαν να λάβουν και όσοι πορεύτηκαν το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία fake news και διαστρεβλώσεων επί της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Έχουμε γίνει μάρτυρες τεράστιας υποκρισίας. Άκουσα εκπρόσωπο εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας, εξέχον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιδήμαρχο επί του κ. Παπαγεωργόπουλου που έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση. Ο κ. Ζορπίδης αρνείται να ταξιδέψει στη Βόρεια Μακεδονία και να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, ωστόσο ο ίδιος πηγαίνει κανονικά στη γειτονική χώρα, όπως και η εταιρεία του. Επίσης, έχει ταξιδιωτικό γραφείο και στα τελευταία “πακέτα” περιλαμβάνεται εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία, συνεχίζοντας έτσι τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Καλό θα ήταν να κατέβει από το άρμα της υποκρισίας και της πατριδοκαπηλίας», συμπλήρωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ

Στο ίδιο μήκος κύμματος και το Υπουργείο Εξωτερικών,που εξέδωσε ανακοίνωση,  ενώ κύκλοι της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου ανέφεραν: «Η αντιπολίτευση στερημένη από οποιοδήποτε πολιτικό πρόγραμμα για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, την κοινωνία, την ανάπτυξη, την παραγωγή, επιδίδεται στο γνωστό της άθλημα, την πατριδοκαπηλία»

Ειδικότερα, σημειώνουν «η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών, που ούτως ή άλλως παρέχεται, μόνο και μόνο για να χτυπηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» και συμπληρώνουν:

«Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε σε ό,τι αφορά την Κίνα:

-Οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της Κίνας, απορρίπτουν τη χρήση ονόματος χώρας ή παραγώγων, σημαιών και συμβόλων σε εμπορικά σήματα εταιρειών, με την αιτιολογία ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει το κοινό ως προς την προέλευση του προϊόντος ή τις υπηρεσίες.

-Οι κινεζικές αρχές, που ως γνωστόν αναγνώριζαν τη Βόρεια Μακεδονία πριν από την Συμφωνία των Πρεσπών με το τότε συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, προχώρησαν σε περιοριστική ερμηνεία της διάταξης, καθώς, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων δεν είχαν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες προσαρμογές και την ενημέρωση όλων των υπηρεσιών τους.

Τα βήματα που έχουν γίνει:

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στις 8/3/2019 σε προφορικό και γραπτό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων της Κρατικής Διοίκησης Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας. Αμφότεροι οι συνομιλητές της Πρεσβείας κατανόησαν την πολιτική, και όχι μόνο, φύση του ζητήματος, και δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το θέμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κινεζικές Υπηρεσίες.

2. Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά επανήλθε στις 22/3/2019 με ρηματική διακοίνωση στην Κινεζική Εθνική Διοίκηση Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Κίνας με την οποία ζητήθηκε συνάντηση, προκειμένου να παρουσιαστούν και να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνάντηση των δύο πλευρών ορίστηκε την προσεχή Τετάρτη 3/4/2019.

Τι λέει λοιπόν η ΝΔ και ο αρχηγός της στον επιχειρηματικό κόσμο

Να μας απαντήσει ο κύριος Μητσοτάκης για την περίοδο 2000 – 2018, την περίοδο της «υπερήφανης εθνικής πολιτικής», υπήρχαν ή όχι 11 απορριπτικές απαντήσεις των κινεζικών αρχών σε εταιρείες που επιθυμούσαν να περιλαμβάνεται στο εμπορικό σήμα τους ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα του, χρησιμοποιώντας πάντοτε την ίδια νομική βάση.

Να μας απαντήσει πώς άραγε εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλες τις αγορές. Αφήνουμε στην αντιπολίτευση τη μεμψιμοιρία και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με μικροκομματικούς σκοπούς».

Βαγγέλης Σπυράκης

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply