Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » » » Η εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint της Θετικής Φωνής και η καταδίκη της από την Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ)Ομοφοβική εμπρηστική επίθεση κατά των γραφείων των Κέντρων Πρόληψης του Checkpoint της Αθήνας, η οποία εκδηλώθηκε από αγνώστους τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”. - Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καταδίκασε την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία και η προσφορά του στην κοινωνία. - Την εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint της Θετικής Φωνής καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι).


Εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint της Θετικής ΦωνήςΟμοφοβική εμπρηστική επίθεση κατά των γραφείων των Κέντρων Πρόληψης του Checkpoint της Αθήνας, η οποία εκδηλώθηκε από αγνώστους τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”.


Συγκεκριμένα, η “Θετική Φωνή” καταγγέλλει με την σχετική ανακοίνωσή της:

“Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά κίνητρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.

Τα Checkpoint ως μία πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής και του ιδρύματος AHF Europe, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων σε αυτή την προσπάθεια και η διεθνής αναγνώριση της επιτυχίας της, οφείλεται στο γεγονός ότι ιεραρχεί εξίσου υψηλά με την αξία της υγείας, την αξιοπρέπεια, την ισονομία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Μέσα από τη λειτουργία των Checkpoint, πρωτοστατούμε στην εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που ωθούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Με τον τρόπο αυτό, υπηρετούμε την υγεία θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από την έκφραση, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, τη φυλή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική θέση, τη θρησκεία και την οικονομική κατάστασή του.

Οι δράστες της επίθεσης δεν προσπάθησαν απλά να κάψουν ένα κτίριο. Με τα εμπρηστικά υλικά του εκφοβισμού και της βίας, επιχείρησαν να φιμώσουν μία δυνατή φωνή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πνίξουν τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύουμε.

Η απάντησή μας είναι διαχρονικά ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να θρέψει το τέρας. Η σημαία του ουράνιου τόξου θα κυματίζει και πάλι από σήμερα στη δομή μας, ως μία έμπρακτη πολιτική δήλωση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό. Το Checkpoint δε θα διακόψει ούτε για μία στιγμή τη λειτουργία του. Οι λήπτες των υπηρεσιών μας θα γίνονται προσωρινά δεκτοί στην κινητή μονάδα που έχει σταθμεύσει έξω από το κτίριο.

Παράλληλα, τα Checkpoint καλούν όλους του κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις και κάθε πολίτη να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτίριά τους, ως μία συμβολική απάντηση ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις εκφοβισμού.

Ο φασισμός είναι το σκοτάδι το οποίο θα πνιγεί στο φως των αξιών μας. Σιγά μη φοβηθούμε!”.*
Ρένα Δούρου: «Το Checkpoint πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί»


Με δήλωσή της στο περιοδικό antivirus, η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, καταδίκασε την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία και η προσφορά του στην κοινωνία.

«Το Checkpoint πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για την αδιατάρακτη συνέχιση της προσφοράς του στην κοινωνία μας…»

Ολόκληρη η δήλωση της Ρένας Δούρου

Αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό εκείνων, όπως είναι οι εθελοντές και η διοίκηση του Checkpoint, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα όχι απλά για τα δικαιώματα ενός κινήματος, όπως αυτό των δικαιωμάτων των οροθετικών, της πρόληψης και της εξάλειψης των προκαταλήψεων για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV, αλλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας!

Χώροι και δομές όπως το Checkpoint έχουν την αμέριστη και ανυποχώρητη συμπαράστασή μας για την εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που ωθούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο. Μια από αυτές είναι και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που αποτέλεσε ξεκάθαρα τον στόχο των εγκληματιών που επιχείρησαν να καταστρέψουν μια κοινωνική δομή, σπεύδοντας να αφαιρέσουν από αυτήν, ως «λάφυρο» και τη σημαία των αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μιας κοινότητας που έχει πληρώσει σε προηγούμενες δεκαετίες φόρο αίματος στον βωμό των προκαταλήψεων για το HIV/AIDS.

Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε εκείνες τις εποχές που το στίγμα οδήγησε σε στοχοποίηση και δαιμονοποίηση των φορέων και των ασθενών. Το Checkpoint πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για την αδιατάρακτη συνέχιση της προσφοράς του στην κοινωνία μας.**


Την εμπρηστική επίθεση στο Checkpoint της «Θετικής Φωνής» καταδικάζουν τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι)


Την εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Checkpoint της Θετικής Φωνής καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint


Η εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο, καθώς και η αφαίρεση από την πρόσοψη του κτιρίου της σημαίας με το ουράνιο τόξο, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο αγώνας κατά της ομοφοβίας, η εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι διαρκής και καθημερινός.

Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες.


Ανακοίνωση – καταδίκη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής για την εμπρηστική επίθεση στο Κέντρο Πρόληψης και Eξέτασης Checkpoint της οργάνωσης «Θετική Φωνή»


Καταδικάζουμε την εμπρηστική – δολοφονική επίθεση στη δομή της Θετικής Φωνής. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δεν έχουμε ξεμπερδέψει από το τέρας του ρατσισμού και της ομοφοβίας.

Οι δημοκρατικοί πολίτες και τα κόμματα, με μια φωνή, οφείλουν να σταθούν απέναντι σε κάθε έκφραση φασιστικής και ναζιστικής βίας.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα μέλη και τους εργαζόμενους της Θετικής Φωνής.

Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν γρήγορα στη Δικαιοσύνη.


Καμία ανοχή, πλήρης αποδοκιμασία, απερίφραστη καταδίκη φασιστικών εγκληματικών ενεργειών
Τομέας Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΤο Ποτάμι καταδικάζει απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο κέντρο της Αθήνας, όπου διενεργούνται καθημερινά. Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική και έτσι δεν είχαμε θύματα παρά μόνο σοβαρές υλικές ζημιές. Πρόκειται για μια επίθεση με καθαρά ομοφοβικά κίνητρα, καθώς, εκτός από τον εμπρησμό προχώρησαν και στην αφαίρεση, από την πρόσοψη του κτιρίου, της σημαίας με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της.
(Το Ποτάμι ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει ότι ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε όσους ενθαρρύνουν ή υποδαυλίζουν τέτοιου είδους ενέργειες! Σε αυτές τις πρακτικές, η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, πλήρης αποδοκιμασία, απερίφραστη καταδίκη φασιστικών εγκληματικών ενεργειών! Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχονται εκπτώσεων και δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό!


«Απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την εμπρηστική επίθεση στο κέντρο πρόληψης και εξέτασης Checkpoint της Θετικής Φωνής στην ΑθήναΣε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». «Είχα τη χαρά να επισκεφτώ πρόσφατα το #Checkpoint, να δω από κοντά το σημαντικό έργο που κάνουν και να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν βοηθήσει. Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ανάφερε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του (Κυριάκος Μητσοτάκης),***

Πηγές :
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

1 Comments: