Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Στις καλένδες ο ψηφιακός φόρος!
Η Κομισιόν πρότεινε από πέρσι την επιβολή φόρου 3% στην ιντερνετική διαφήμιση και τις ψηφιακές δραστηριότητες διαμεσολάβησης, στοχεύοντας στους γίγαντες του διαδικτύου, υπάρχουν όμως χώρες-μέλη της Ε.Ε. που αντιδρούν.

Έπειτα από έναν-ενάμιση χρόνο έντονων συζητήσεων και αλλεπάλληλων προτάσεων οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν, όπως όλα δείχνουν, να συμφωνήσουν στην επιβολή του περιβόητου ψηφιακού φόρου ο οποίος θα υποχρεώνει μεγαλοφοροφυγάδες του διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Amazon, να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν,

Το θέμα συζητείται στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) στις Βρυξέλλες. Ελάχιστοι όμως πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία. Παρά την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά την απόφαση περίπου των μισών χωρών της Ε.Ε. να εισαγάγουν έναν αντίστοιχο φόρο, παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανίας να υιοθετηθεί ένας ηπιότερος φόρος, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία συνεχίζουν να αντιδρούν, καθεμία για τους δικούς της λόγους.

Η Κομισιόν είχε προτείνει πριν από περίπου έναν χρόνο την επιβολή φόρου 3% στην ιντερνετική διαφήμιση και τις ψηφιακές δραστηριότητες ενδιαμέσου, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων στις τελευταίες το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις κοινωνικές πλατφόρμες και την πώληση δεδομένων. Προσδοκία της ήταν ότι ο φόρος αυτός θα απέφερε έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση, η Γερμανία και η Γαλλία κατέθεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο πρόταση που περιόριζε την επιβολή του φόρου μόνο στα έσοδα από τη διαφήμιση. Όμως οι τρεις παραπάνω χώρες αντιτέθηκαν και σε αυτή την ηπιότερη πρόταση.

Η Ιρλανδία υποστήριξε ότι θα έπρεπε να φορολογηθούν τα κέρδη και όχι τα έσοδα - κάτι ωστόσο που θα επέφερε ακόμη λιγότερα φορολογικά έσοδα -, η Δανία επικαλέστηκε το ενδεχόμενο διπλής φορολόγησης και υποβολής αγωγών εναντίον της από τρίτες χώρες, ενώ η Σουηδία ισχυρίστηκε ότι η ψηφιακή φορολόγηση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και ότι η εργασία πάνω σε αυτό θα προκαταλάμβανε την αντίστοιχη δουλειά που γίνεται σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Οι πιέσεις στις τρεις χώρες προκειμένου να υπαναχωρήσουν συνεχίζονταν πάντως ως τις τελευταίες ώρες με την ελπίδα να πειστούν και να άρουν τις αντιδράσεις τους.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ωστόσο χθες στο Reuters ότι το Βερολίνο δεν αναμένει πλέον ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν ομόφωνα και ότι το ίδιο συνεχίζει την προσπάθεια για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας σημειωθεί ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ισπανία, έχουν ήδη ανακοινώσει την επιβολή του ψηφιακού φόρου.

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το πώς θα φορολογηθούν οι κολοσσοί του ίντερνετ παγκοσμίως τον επόμενο μήνα και σύμφωνα με την εκτίμηση του γενικού του διευθυντή Ανχελ Γκουρία, τα θεμέλια για μια συμφωνία φέτος υπάρχουν, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ ένας παγκόσμιος φόρος από τις αρχές του 2020.

Μπάμπης Μιχάλης

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply