Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Το "ΟΚ" έγινε 180 ετών! Πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;Σαν σήμερα (23/3/1839) - πριν 180 χρόνια - καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοί μας μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες. Αλλά και πάλι μήπως δεν είναι αυτή η σημασία του "ΟΚ";


Έκτοτε οι εφημερίδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι η συντομογραφία OW ήταν το "oll wright", δηλαδή το ανορθόγραφο "all right" που σημαίνει "όλα εντάξει", η έκφραση "no use" που σημαίνει "δεν ωφελεί" γραφόταν "know yuse", το "δεν προχωράει", δηλαδή το no go" έγινε "know go", το "enough said" που σημαίνει "αρκετά είπαμε" αρχίζει να γράφεται "nuff said" και φυσικά, όλα αποκτούν τις αντίστοιχες συντομογραφίες.


Ο καθηγητής αγγλικών στο Ιλινόι, Άλαν Μέτκαλφ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία ως προς την ιστορική εκδοχή του ΟΚ, χαρακτηρίζει στο βιβλίο του, "ΟΚ: Η απίθανη ιστορία της σπουδαιότερης λέξης της Αμερικής", τη συγκεκριμένη λέξη ως την "πιο πολυχρησιμοποιημένη" στον πλανήτη στον γραπτό ή προφορικό λόγο", η οποία χρησιμοποιείται συχνότερα από την λέξη "Κόκα Κόλα" ή από το "μα(μά)" που προσπαθούν να αρθρώσουν τα βρέφη. 

Ψάχνοντας την προέλευση του ΟΚ

Με προσωπική έρευνα το 1963, ο καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Κουλούμπια, Άλεν Ουόκερ Ριντ, αρχίζει να διερευνά με ενδιαφέρον το θέμα γύρω από την προέλευση του ΟΚ. Όπως καταλήγει ο ίδιος, πρόκειται για την ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης "all correct". Στην αρχή, ο κόσμος έδειχνε να διασκεδάζει με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες που χρησιμοποιούσαν οι εφημερίδες, αλλά μετά από λίγο ξεχνιούνται. Η λέξη OK ωστόσο, γίνεται πολύ εύχρηστη και μέσα σε έναν χρόνο, άρχισε να εντάσσεται στη ροή του καθημερινού λόγου. Η χρήση του καθιερώθηκε το 1839, όταν καθιερώθηκε ο πολιτικός σύλλογος "OK".


Η λέξη ΟΚ χρησιμοποιείται συχνότερα από την λέξη "Κόκα Κόλα" ή από το "μα(μά)" που προσπαθούν να αρθρώσουν τα βρέφη" 


Ο σύλλογος σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, τασσόταν υπέρ του εκπροσώπου των Δημοκρατικών και υποψήφιου προέδρου της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπιούρεν. Το παρατσούκλι του πολιτικού ήταν "Old Kinderhook", δηλαδή ο γέρος από το Κίντερχουκ, περιοχή από την οποία καταγόταν. Οι αντίπαλοι του Βαν Μπιούρεν έκαναν προσπάθειες να στρέψουν την έκφρασή εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι το ΟΚ προερχόταν από τον προκάτοχό του, Άντριου Τζάκσον που πίστευαν ότι ήταν αγράμματος. Προχώρησαν μάλιστα στη δημιουργία δικών τους πιθανών εννοιών γύρω από το ΟΚ που προσέβαλαν τον πολιτικό.

Ένα παράδειγμα ήταν η έκφραση, "Out of Kash, Out of Kredit, Out of Klothes" ή "Oll Killed", που διατηρεί την χιουμοριστική εκδοχή της ανορθογραφίας και σημαίνει "χωρίς μετρητά, χωρίς πίστωση, χωρίς ρούχα". Η χρήση του ΟΚ σταδιακά επεκτάθηκε σε πολλές χώρες παρότι η αναζήτηση της προέλευσής του δείχνει να ξεχάστηκε στο πέρασμα του καιρού. Παγκοσμίως, το ΟΚ  βρήκε εφαρμογή στην ψηφιακή εποχή όταν ενσωματώθηκε εύκολα στο 140 χαρακτήρων Twitter και γενικώς στα γραπτά μηνύματα. Το 1967 μάλιστα εκδίδεται το βιβλίο "Είμαι ΟΚ, είσαι ΟΚ", το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα, ένα από τα βιβλία αυτοβοήθειας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Έλενα Κρητικού

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply