Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » «Πόλεμος» στην Ε.Ε. για το άρθρο 13!
Το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να επισπεύσει την ψήφιση της νομοθεσίας για επιβολή λογοκρισίας στο ίντερνετ!


Πρωτοφανείς σε έκταση και … πάθος είναι οι αντιδράσεις που σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη ενάντια στον νόμο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που ετοιμάζεται να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί είτε στις 25 και 28 Μαρτίου είτε στις 4 Απριλίου ή στις 15 και 18 Απριλίου, ενώ το δεξιό Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να την επισπεύσει υπό τον φόβο της νεανικής κυρίως κινητοποίησης.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, κ.ά. Στο δε twitter το hashtag #SaveYourInternet, μεταξύ δεκάδων άλλων σχετικών ( #Save the Internet, #StopActa2 κλπ), σαρώνει, ενώ πλήθος πρωτοπόρων υπερασπιστών της ελευθερίας του διαδικτύου, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, απορρίπτουν κατηγορηματικά τον προτεινόμενο νόμο, ακόμη και όπως διαμορφώθηκε κατόπιν πολλών αλλαγών, στο πλαίσιο – όπως συμβαίνει πάντα - ενός συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Στο στόχαστρο των διαμαρτυριών – που φτάνουν στο σημείο να καλούν σε καταψήφιση στις προσεχείς ευρωεκλογές όσων ευρωβουλευτών ψηφίσουν υπέρ - έχουν τεθεί κυρίως δύο άρθρα του νομοσχεδίου: το άρθρο 11 και κυρίως, το άρθρο 13.

Στο άρθρο 11 προβλέπεται ότι όλες οι εμπορικές ιστοσελίδες και εφαρμογές όπου οι χρήστες αναρτούν υλικό οφείλουν να καταβάλουν τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες και προληπτικά να αγοράζουν άδειες για οτιδήποτε ενδέχεται οι χρήστες να αναρτήσουν. Επιπλέον, όλες οι ιστοσελίδες θα πρέπει να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να αποτρέπουν την ανάρτηση υλικού που παραβιάζει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

Άδεια

Στο άρθρο 13, που ήδη χαρακτηρίζεται «φόρος συνδέσμου» προβλέπεται ότι η αναπαραγωγή οτιδήποτε άλλου πέραν ορισμένων λέξεων ή πολύ σύντομων αποσπασμάτων θα απαιτεί άδεια. Επί αυτού, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση που να αναφέρεται σαφώς σε ιδιώτες, μικρές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο νόμος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων εκκινεί από ένα σκεπτικό στο οποίο υπάρχει πλέον ευρεία συμφωνία: να διαφυλαχθεί η δουλειά όσων παράγουν περιεχόμενο και να σταματήσει η αθέμιτη εκμετάλλευσή της για κερδοσκοπικούς λόγους.

Στην πράξη, επιβάλλει τη λογοκρισία. Το ίντερνετ μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει πιο φτωχό, λιγότερο ενημερωτικό και ποικίλο. Ένα μέσο που ξεκίνησε με την φιλοδοξία να κάνει τον πλούτο της ανθρώπινης γνώσης άμεσα προσβάσιμο στον κάθε πολίτη θα κατακερματιστεί και θα γεμίσει εμπορικούς φράχτες.

Ωφελημένοι των οριοθετήσεων αυτών θα είναι για μια ακόμη φορά οι μεγάλοι του διαδικτύου, που θα μπορούν να πληρώνουν για να αναμεταδίδουν, επιβάλλοντας ωστόσο, και τη δέουσα λογοκρισία, όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό και πολλαπλά διδακτικό είναι το παράδειγμα των μέτρων που έλαβαν πρόσφατα η Google και το facebook, όταν για να σταματήσει η εκμετάλλευση δεδομένων χρηστών από εταιρείες όπως η Cambridge Analytica καταποντίστηκαν από την αναζήτηση σε σελίδες που έγραφε ο Τσόμσκι. Κι αυτό δεν το λες «παράπλευρη απώλεια»…

Επομένως ανεξαρτήτως προθέσεων, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εναλλακτικές απόψεις και η ελευθερία του λόγου...

Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης 
για την εφημερίδα «Νέα Σελίδα»
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply