Search This Blog

Slider

COMENTARISTAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

» » Η δισκογραφία του Αλέκου Πάντα στην Ισπανία


Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες που κατά καιρούς διατείνονται ότι κάνουν ή έκαναν  καριέρα και στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι, τελικά, ότι πολλοί λίγοι το κατάφεραν αυτό, πραγματικά. Ο Αλέκος Πάντας ανήκει στην κατηγορία αυτών των λίγων που για χρόνια  διέπρεψαν και στην Ελλάδα αλλά και έξω απ’ αυτήν. Η καλύτερη απόδειξη; Η δισκογραφία του.

Ο Αλέκος Πάντας γεννήθηκε το 1925 στο Αγρίνιο αλλά μεγάλωσε στον Βόλο. Τελειώνοντας το σχολείο άρχισε να τραγουδά ως ντουέτο μαζί με τον αδερφό του  Ντίνο Πάντα. Η φωνή του ήταν βελούδινη και ταίριαζε απόλυτα με τα πρότυπα της ελαφράς μουσικής. Από το 1958 άρχισε την σόλο καριέρα του κι άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλους συνθέτες της εποχής όπως τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Κατσαρό και να εμφανίζεται σε μεγάλες πίστες της Αθήνας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με την δισκογραφία του στην Ισπανία. Μια χώρα που λατρεύτηκε όσοι λίγοι τραγουδιστές στα χρόνια του ΄60.

Το 1960, ο Αλέκος Πάντας πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης «Cancion Mediterranea 1960» με το τραγούδι «Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Κώστα Πρετεντέρη και κερδίζει το 2ο βραβείο (σ.σ. το 1ο βραβείο είχε κερδίσει η Νάνα Μούσχουρη). Απ’ ότι φαίνεται η παρουσία του στο φεστιβάλ έκανε μεγάλη εντύπωση αφού κυκλοφόρησε, την ίδια χρονιά, η εταιρεία Fontana (466219ΤΕ) ένα 45άρι extended play που, βέβαια, περιείχε το «Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα»  αλλά κι ένα, σχετικά, άγνωστο, σήμερα, τραγούδι των Πλέσσα-Πρετεντέρη το «Κι άλλη μια νύχτα πέρασε». Η άλλη όψη του δίσκου περιείχε δυο τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη με τη Ρένα Βλαχοπούλου. 

To 1961 η εταιρεία Fontana (466221TE) κυκλοφορεί ένα ακόμα 45άρι extended play, αυτή το φορά μόνο με τη φωνή του Αλέκου Πάντα με τίτλο «Los ojos grises» που δεν είναι άλλο από το γνωστό τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη «Τα γκρίζα ματάκια» που πήρε το 3ο βραβείο στο ΙΙΙ Festival de la Cancion Mediterranea της Βαρκελώνης. Το δισκάκι περιείχε και τα τραγούδια «Τίποτα δεν άλλαξε» του Κώστα Γιαννίδη καθώς και δυο τραγούδια των Πλέσσα - Πρετεντέρη τα «Τι έχει το μπαλκόνι σου» και «Η τελευταία μου καντάδα». 

Από το 1961 και μετά φαίνεται πως το άστρο του Αλέκου Πάντα άρχισε να φωτίζει για τα καλά τον ουρανό της Ισπανίας. Ο Πάντας αυτή τη χρονιά αφήνει την νυχτερινή Αθήνα για  εμφανίσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας. Λέγεται ότι αρνήθηκε σοβαρές προτάσεις από την Αθήνα για τις εμφανίσεις του στην Ισπανία, όπως να εμφανιστεί στη Λυρική Σκηνή ως τενόρος για να τραγουδήσει οπερέτες… Εκείνος, όπως δείχνουν τα γεγονότα, ήταν αποφασισμένος να ζήσει την πρόσκληση - πρόκληση της Ισπανίας. Υπογράφει συνεργασία με την ισπανική εταιρεία δίσκων Belter και κυκλοφορεί ένα 45άρι extended play, Belter 50.494,  με τίτλο “Aleco Pandas canta en español”  όπου ερμηνεύει στα ισπανικά τέσσερα τραγούδια Ελλήνων συνθετών τα «Νύχτα» (Γιάκοβλεφ-Κοφινιώτη), «Ψέμα» (Πρέντα-Κοφινιώτη), «Τα γκρίζα ματάκια» και  «Ένα μυστήριο» του Κ.Γιαννίδη  όλα σε άψογα ισπανικά με μια υπέροχη βελούδινη φωνή. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί από την Belter (50.497) ένα 45άρι extended play με τίτλο «Exitos del 3er Festival de la Cancion Mediterranea» όπου σε αυτό το δισκάκι μόνο Ελλάδα από φωνές μπορεί να ακούσει κανείς,  Αλέκος Πάντας, Άντζελα Ζήλια  και Μαίρη Λω. Για τις δυο τραγουδίστριες θα γίνει ξεχωριστή αναφορά για την καθεμία σε επόμενα άρθρα. Σε αυτό το δισκάκι ο Αλέκος Πάντας τραγουδά δυο τραγούδια. Το «Presentimiento» (J.Domingo) που πήρε το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ και το «Tus ojos grises» του Κώστα Γιαννίδη, στα ισπανικά, που πήρε το 3ο βραβείο. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί κι άλλο 45άρι extended play Belter (50.511) όπου ο Αλέκος Πάντας τραγουδά τέσσερα τραγούδια ισπανικά, πλέον,  τα «Tu nombre», “Buenas noches mi amor”, “Te quiero, dijiste”, & “Amor”. Το 1961 από την Belter (50.513) κυκλοφορεί ένα ακόμα 45άρι extended play με τίτλο «Aleco Pandas canta musica de peliculas»  όπου ο Πάντας τραγουδά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της εποχής από τις ταινίες «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Το μυστικό της Μόνικα», “Το διαμέρισμα». Τα τραγούδια είναι τα : «Yassu», «Los canones de Navarone»(Tiomkin-Mapel), «Monica» (Alguero-Clavell), «Tienes mi Amor» (Williams).

H επιτυχία με τις κινηματογραφικές εκτελέσεις τραγουδιών, απ ‘ότι φαίνεται, είχε επιτυχία για το 1962 ο Πάντας επανέρχεται με καινούριο κινηματογραφικό 45άρι Belter (50.552)  και τα τραγούδια “El cid” (Rozsa-Mapel), “Misterioso” (Winterhalter-Mapel), “Un lugar llamado felicidad” (Harris-Mapel), “El Puente del sol” (Auric-Mapel” από τις ταινίες “El cid”, “Huey song”, “Blancanieves y los tres chiflados” & “Bridge to the sun”. Την ίδια χρονιά , το 1962, κυκλοφορεί ένα ακόμα 45άρι extended play Belter (50.557) με ισπανικά τραγούδια σε ενορχήστρωση J.A. Bou τα : “Otra puerta”, “La Nina de la Ventana”, “Gin, gin, gin”, “Guitarras en la noche”. Στη συνέχεια ακολουθεί το 45άρι extended play Belter (50.575) με τα “Granada”, “Funiculi, funicular”, “Fascinacion”, “Cadena de flores”. Επόμενο 45άρι extended play Belter (50.639) . Εδώ έχουμε τρία τραγούδια από Έλληνες συνθέτες που ερμηνεύονται στα ισπανικά. Τα τραγούδια είναι : “Rosas Blancas” (Χατζιδάκι-Carreras) που είναι το γνωστό «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές», “Que lastima” (Πλέσσα-Κινδύνη-Mapel) το γνωστό «Τι κρίμα» και το “En cualquier idioma” (Μουζάκης, Σακκελάριος, Γιαννακόπουλος, S.Constantino) που είναι το γνωστό «Σ’ αγαπώ όλες τις γλώσσες». Το 45άρι περιέχει και το “Lisboa de noche” (Diaz-Santos-Salina).

To 1963 κυκλοφορεί ένα ακόμα  κινηματογραφικό 45άρι extended play Belter (50.688) με τα τραγούδια “Lawrence de Arabia” (Darren-Mapel), “Sucedio en Atenas” (Χατζιδάκις-Mapel) το γνωστό «Συνέβη στην Αθήνα», “55 dias en Pekin” & “ Natacha” (Tiomkin-Mapel)  ΄, τραγούδια από τις ταινίες «Λόρενς της Αραβίας», «55 μέρες στο Πεκίνο» & «It happened in Athens”. Την ίδια χρονιά ο Αλέκος Πάντας ηχογραφεί το τελευταίο 45άρι extended play για την Belter (51.309) με τρία ισπανικά τραγούδια κι ένα ελληνικό. Τα τραγούδια είναι : “Uno de tantos” (Magol-Donida), “Maria,Maria” (Χαλκιαδάκη-Ζαχά-Mapel), “La tercera luna” (Migliacci-Enriquez), “La hora” (Portoles-Selles).

Το 1964 ο Αλέκος Πάντας αφήνει την Ισπανία που τον λάτρεψε και επιστρέφει στην Ελλάδα. Τραγουδά στην Αθήνα , αργότερα πηγαίνει στην Αμερική κι επιστρέφει ξανά πίσω. Το 1977 «φεύγει» για την γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του όμορφα τραγούδια, εξαιρετικές ερμηνείες και μια υπέροχη τραγουδίστρια, την κόρη του Ρένα Πάντα.

Το 2006, εποχή μεταφοράς, παγκοσμίως, σε cd πολλών δίσκων LP κυκλοφόρησε στην Ισπανία από την Graffiti 37673 μια συλλογή από 14 τραγούδια με νέα ηχητική επεξεργασία που είχε ηχογραφήσει ο Αλέκος Πάντας εκεί στα χρόνια του ’60 με τίτλο «Single Collection». Μια δυσεύρετη, σήμερα, συλλογή που θυμίζει σε όλους την καριέρα του εξαιρετικού Αλέκου Πάντα, ενός Έλληνα τραγουδιστή στην Ισπανία.


Κώστας Πατσαλής

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply